Foodlab Leiden

Foodlab Leiden

Het Food, Health & Innovation Lab Leiden (hierna Foodlab) is een expertisecentrum voor docenten, studenten, wetenschappers, artsen, food professionals en andere deskundigen, met als gemene deler voeding, gezondheid en wetenschap. Het Foodlab is onderdeel van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) en doet samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, zorginstellingen en particulieren toegepast onderzoek naar voeding(smiddelen), gezondheid, voedselverbetering en voedselveiligheid.

Studenten krijgen in het Foodlab gedegen opleiding in het doen van toegepast onderzoek op het snijvlak van voedsel, gezondheid en innovatie. Met beschikking over state of the art apparatuur en onder leiding van gepromoveerde wetenschappers en docenten worden in het  Foodlab in opdracht nieuwe technologieën, smaken en producten ontwikkeld.

Een foodprofessional in 2020 moet van vele markten thuis zijn. De kok van de toekomst is tegelijkertijd chef én analist. De verhalen achter voedsel(bereiding) worden steeds belangrijker. Niet alleen weten hoe, maar ook waarom je iets doet. Voor een breder publiek wil het Foodlab een rol spelen in eerlijke informatie over voeding. En wetenschappelijke kennis over voeding op inspirerende wijze delen. Zo hebben studenten bijvoorbeeld onderzoek naar Health claims gedaan.

Praktijkgericht onderzoek en innovatie

Foodlab Leiden is een uniek expertisecentrum voor onderwijs en toegepast onderzoek op het gebied van Food, Health en Innovation. In het Foodlab is ruimte voor hbo- en universitaire bètastudenten die zich willen verdiepen in dit vakgebied. Zij kunnen meewerken aan praktijkgericht onderzoek naar duurzame voeding en gezondheid in samenwerking met diverse partners uit wetenschap en bedrijfsleven. Met een kritische en onderzoekende blik wordt de samenstelling van voeding(smiddelen) in relatie tot gezondheid onderzocht en onderzoek gedaan naar productieverbetering, kwaliteitscontrole en voedselveiligheid.

Op dit moment lopen onderzoeken in samenwerking met Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit, Verstegen, Yaya Kombucha en FG Restaurant. Lees meer over deze onderzoeken.

Waarvoor kun je bij het Foodlab terecht

Toegepast onderzoek

Binnen het Foodlab ontmoeten onderwijs, onderzoek en het bedrijfsleven elkaar. Zo wordt in opdracht van het bedrijfsleven toegepast onderzoek gedaan op het gebied van plantinhoudsstoffen, textuurbepalingen en ingrediëntcombinaties. Samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, zorginstellingen en particulieren zijn projecten gestart op het gebied van voeding(smiddelen), gezondheid, voedselverbetering en voedselveiligheid.

Workshops

Naast de minor Food, Health & Innovation voor studenten, kunnen andere geïnteresseerden in het Foodlab diverse workshops volgen. Onder andere over de nieuwste kooktechnieken en hoe ruiken en proeven het brein beïnvloeden. Vanwege coronamaatregelen worden momenteel geen workshops gegeven in het Foodlab. Wilt u op de hoogte worden gehouden indien nieuwe startdata bekend zijn, stuur dan een mailtje naar foodlab@hsleiden.nl

Bekijk het workshopaanbod